Blogg av arborist Jacob Smart

Arborist Jacob Smart Arborist Jacob Smart

Uppbyggnadsbeskärning av ett päronträd

uppbyggnadsbeskärning bör ske i olika stadier under den inledande tillväxtfasen av ett nyetablerat träd. Uppbygnadsbeskärning är särskilt viktig när det gäller fruktträd, eftersom en specifik form ofta önskas beroende på art.

Bilden nedan visar ett ungt päronträd som växer i trädgården på ett hus i Älvsjö och det har redan genomgått flera uppbyggnadsbeskärnings faser där en önskat kronform har redan etablerats.

Det kräver dock viss underhåll för att kronformen ska bibehållas. Mindre och större vattenskott har utvecklats på stammen och på insidan av de större grenarna, dessa har tagits bort så att de inte utvecklas till större konkurrerande grenar. Vattenskott som växer högra upp vid toppen har också tagits bort eftersom trädets önskade höjd har redan uppnåtts. En del av de större sidogrenarna har förkortats så att de blir ungefär lika långa och så att de inte längre konkurrerar om ljuset med varandra. Slutligen har toppen kortas ner lite för att få den klassiska spretiga päronträdform.

Läs mer
Arborist Jacob Smart Arborist Jacob Smart

När man inte ska spara trädets toppskott

Tips för beskärning av äldre träd och hur man ska göra med trädets toppskott

Det är allmänt känt bland arborister att det kan vara fördelaktigt att uppmuntra utvecklingen av ett "toppskott" eller "apikal knopp" genom beskärning. Anledningen är att toppskottet producerar stora mängder Auxin, ett tillväxtreglerande hormon som bromsar nytillväxt längre ner i trädet. Det är Auxin som ger unga och halvmogna träd sin karaktäristiska form med lägre grenar
som inte konkurrerar med de som växer högre upp i kronan. Av dessa anledningar kan det vara lämplig att skapa ett toppskott.

Bilden nedan visar ett cirka 70 år gammalt äppelträd som står i Enskede. Toppskottet har sparats under den senaste beskärningen och jag förstår tanken bakom varför det har sparats men i det här fallet tjänar toppskottet inget syfte. Anledningen är att äldre träd som är på tillbakagång producerar mycket mindre Auxin än yngre träd. Faktum är att det produceras så lite att det knappt har någon effekt. Ännu viktigare är dock att den vertikala tillväxtfasen för detta träd är över för länge sedan och trädet har en etablerad form som bör underhållas i stället för att ändras. Vertikal tillväxt är sällan önskvärt i gamla äppelträd. Fokus bör i stället vara att bibehålla en tät krona på en mer kompakt och stabil trädstruktur.

Vill du ha mer råd om trädbeskärning och hjälp med professionell beskärning och annan trädvård? Skriv gärna ett mejl till mig med din fråga, så kommer jag gärna ut och tittar på ditt träd för rådgivning och prissättning. Jag utgår från Enskede men arbetar i hela Stockholmsområdet.

Arborist Jacob Smart

Läs mer
Trädhälsa, Fruktträd, Trädbeskärning Stockholm Arborist Jacob Smart Trädhälsa, Fruktträd, Trädbeskärning Stockholm Arborist Jacob Smart

Hur rätt tidpunkt för klippning av fruktträd bevarar ett träds energireserver

Rätt tidpunkt för beskärning av fruktträd är viktigt för trädets hälsa. Genom att klippa i rätt tid förhindrar du att trädet töms på energireserver

Jag heter Jacob Smart och är klättrande arborist och certifierad av EWT (European Tree Worker). Jag kommer ursprungligen från England och mina specialistkunskaper berör träd ( än så länge inte på svenska språket - ibland blir mina meningar lite rolig svengelska 🤠 Hoppas du har överseende med detta)

Anledningen att beskärning av äppelträd brukar göras på våren är för att inte slösa på trädets energireserver. På bilden ser du ett äppelträd i Enskede Gård som jag klipper varje år. Vid beskärningen kortar jag ned de vattenskott som producerats föregående växtsäsong . Utslag av knoppar och produktion av blommorna utgör en av de mest energikrävande processer ett träd genomgår under året. Genom att skära bort majoriteten av vattenskotten innan blomning och lövutvecklingen sker, behöver inte trädet utföra dessa uppgifter i lika stor omfattning och vi sparar på trädets energi. Resultatet med rätt beskärningstid och tekniker är ett starkare, friskare träd. Skulle klippningen däremot ske tidigt på sommaren skulle en stor del av trädets reserver redan använts till att producera löv och blommor på skott som inte tjänar något syfte under resten av växtsäsongen.

Kontakta mig gärna om du också vill ha hjälp med professionell beskärning av fruktträd i t.ex. din trädgård, bostadsrättsförening eller annan mark! Jag utgår från Enskede och arbetar i hela Stockholmsområdet och kommer gärna ut på plats först för råd och prissättning.

Arborist Jacob Smart
Läs mer
Arborist Jacob Smart Arborist Jacob Smart

Kaukasisk vingnöt i Enskede

Den kaukasiska vingnöten (Pterokarya fraxinifolia) är ett träd som släpper sina blad årligen och ursprungligen kommer från området kring Kaukasus. I Europa är de relativt vanliga men i Stockholmstrakten är det inte ofta man stöter på dom. Vingnöten är ganska enkel att känna igen genom sitt speciella utseénde. Den är inte nära besläktad till valnötsträdet men bladen liknar varandra genom att de har långa samansatta blad.Trädet har långa, hängande frökapslar som ofta är över 50 cm och blommar mellan april och juni.I mogen ålder får den kaukasiska vingnöten ofta en bred, avrundad kronform till skillnad från en mer pyramidformad kronform som är vanlig hos yngre individer. Trädet blir sällan högre än 15 meter.

Arborister rekomenderar förmodligen bara plantering av vingnöten vid speciella omständigheter, den passar bra i södra Sverige men att plantera den mycket längre norrut än Stockholm är inte rekomendabelt. Vingnötens naturliga utbredning är ofta låglänta dalar med lerjordar så fuktiga marker är normalt inget problem. Markpackning är ett relativt litet problem vilket är en stor fördel och kan göra trädet passande som gatuträd i stadsmiljö. Den kaukasiska vingnöten har problem med för skuggiga platser och planteras därmed ofta fritt stående i parker och öppna landskap. Vingnötens trä är av låg kvalitet och svagheter och problem i kronan är vanligt förekommande. Återkommande beskärning kan minska en del problem men arborister bör vara medvetna om att trädet kan ställa till en del oreda genom att det ofta släpper blad under hela växtsesången.

Läs mer
Arborist Jacob Smart Arborist Jacob Smart

Ekbeskärning för sol och stabilitet

Kunder specificerar ofta exakt hur mycket de vill ha borttaget från ett träd i termer av meter som tas från kronans omkrets. Även om detta kan låta praktiskt är reduktion av hela trädkronan inte alltid det bästa alternativet. Att ta bort en betydande del av trädets lövverk innebär nämligen att trädet töms på sina energireserver. Ibland finns det bättre alternativ.

När det gäller den här stora eken hade vissa delar av kronan vuxit ifrån de kringliggande krondelarna. Kunden ville att vi skulle beskära trädet för att ge mer ljus åt byggnaden direkt bakom. I och med att trädet står nära ett hur och direkt ovanför ett växthus, var det också relevant att tänka på trädets strukturella integritet. Jag bedömde att det bästa alternativet var att klättra i trädet och beskära tillbaka de delar av kronan som hade blivit dominanta i förhållande till  den omgivande kronan. Resultatet blev en mer avrundad och stabil kronstruktur som är starkare rustat att klara mekaniska påfrestningar från vind, snö och regn. Dessa förändringar kommer förhoppningsvis visa sig att vara långvariga.

Nedan ser du före- och efterbilder. Vill du också ha hjälp att beskära, vårda och forma dina träd? Skicka mej gärna ett mejl så kommer jag och tittar!

Arborist Jacob Smart

Läs mer
Arborist Jacob Smart Arborist Jacob Smart

Blå Atlasceder i Stockholm

Planteringsmöjligheterna har förändrats till följd av mildare vintrar i Scandinavien på senare år. Träd som ansetts vara mindre bra val på grund av hårda vinterförhållanden kan nu vara ett möjligt alternativ, åtminstone värda att ta risken att plantera. Blå Atlasceder, Cedrus (Glauca Gruppen) 'atlantica' är relativt ovanliga i Stockholmstrakten men har blivit vanligare och planteras rent av som gatuträd.

Trädet kommer från början från Nordafrikas bergstrakter där vintrarna är hårda men inte riktigt lika kalla som i Skandinavien. Blå Atlasceder är relativt härdigt och kan klara vintertemperaturer ner till ca -23 grader, dessutom är trädet ett av de mest toleranta Cederträden vid torka vilket i sig gör trädet lämpligt i stadsmiljö.

Arborister bör vara medvetna om att trädet trots sin i ungdomen koniska form senare utvecklar en relativt plan topp och långa grenar i mer mogen ålder.Långa, tunga grenar kan behöva reduceras då de kan bli känsliga för snöbrott. Vanlig formbeskärning kan vara en bra idé under de första åren efter plantering då många lågt växande grenar med tiden blir kraftigt beskuggade och bara ett fåtal bör ges möjlighet att utvecklas till del av trädkronan. Atlasceder planterad i Kärrtorp, Stockholm. Jag har också inkluderat ett fullvuxet träd.

Läs mer
Arborist Jacob Smart Arborist Jacob Smart

Varför klipper man äppelträd på våren

Tidsramen för beskärning av äppelträd varierar beroende på klimatet. I relativt svala, tempererade klimat som de som finns i Skandinavien är det kanske bäst att mer drastisk beskärning skjuts upp tills vädret är lite varmare. Detta beror på att några av de vanligaste sjukdomarna som påverkar äppelträd, liksom andra fruktträd, sprids lättast under svalare, våtare förhållanden där ytvatten dröjer kvar i flera veckor. Klippning av välskötta äppelträd som har anpassats till regelbundna årliga beskärningar kan dock börja på sen på vintern eller tidigt på våren innan den årliga tillväxtcykeln börjar.

Beskärning som sker tidigt på året anses som fördelaktig för fruktproduktion, både vad gäller kvalitet och kvantitet. Att ta bort delar av trädet som är mindre benägna att bära frukt, såsom unga vattenskott och äldre mer trånga grenar som inte får mycket ljus kommer att innebära att trädet kan få store utvecklings potential på de platser som sannolikt kommer att producera större  frukt kvantiteter. Dessa kommer främst att vara yngre, mer kraftfulla sidogrenar som får mycket sol. Dessutom är det också en bra idé att vattenskott från föregående tillväxtår tas bort innan de blir för stora och kanske skapar potentiella problem. 

På ett teoretiskt sett finns det ingen anledning till att denna typ av beskärning inte kan utföras tidigare under den vilande säsongen, men det rekommenderas inte alltid i kallare klimater på grund av ökad risk för skador orsakad av beskärningsverktyg vid skärning i minusgrader. Nyskuren trä kan också vara mottaglig för frostskador.

unsplash-image-zjm8vLrM-7w.jpg
Läs mer
Arborist Jacob Smart Arborist Jacob Smart

Tujahäck i Trångsund

Att hålla din häck ren från invasiva arter är förstås viktigt. En bra allmän regel är samtidigt att du aldrig ska beskära bortom den sista gröna delen av etablerad häck, eftersom gammalt trä inte kommer att producera några nya skott.

Att barrhäckar är känsligare än lövhäckar är välkänt. Den skadade del som du ser på bilden här, skuggades under ett antal år av en liten tall som fått utvecklas bland Thuja-själkarna. Resultatet är mycket likt hur det kan se ut efter alltför hård beskärning.

Läs mer
Arborist Jacob Smart Arborist Jacob Smart

Större märgborren i Nynäshamn

Det har varit mycket publicitet kring de senaste angreppen av granbarkborre (Ips typographus) i hela Sverige. Som resultat känner många nu själva igen symtomen av den här skalbaggen utan att behöva hjälp av en expert. Många kan också ha lagt märke till att andra trädslag ibland uppvisar liknande symptom. Orsaken är att andra typer av skalbaggar har en liknande livscykel och har specialiserat sig på att kolonisera träd på ungefär samma sätt. Ett exempel är Större märgborren (Tomicus piniperda).

Större märgborren lever i områden med tempererat klimat och är vanligt förekommande i norra Europa. Deras ägg läggs i ett antal olika trädslag, av vilka tall är den vanligaste. Det är nästan uteslutande döda eller döende träd som angrips och omkullfallna träd är särskilt populära. Eftersom levande träd sällan påverkas är denna skadegörare mycket mer av ett bekymmer för skognäringen som vill skydda virkesupplag än det är för arborister. Virkesupplag angrips tidigt på våren och de nykläckta skalbaggarna lämnar virket i början av juli.

Detta exemplar hittade jag medan jag var ute och fällde träd söder om Stockholms. Observera den blå / grå färgen på trädets  ved (en följd av en parasitär svamp som överförs av skalbaggen), samt spår som inte skiljer sig särskilt mycket från de som lämnas av Granbarkborren.

Läs mer
Arborist Jacob Smart Arborist Jacob Smart

Beskärning av träd som är känsliga för snöbelastning

Man har lagt märke till att friska träd utvecklas till vissa former för att minska belastningen av både regn och snö. 

Olika trädarter blir unikt strömlinjeformade. Strömlinjeformade träd är mycket vanliga i Nordeuropa och anledningen till denna typ av utveckling är att en sådan form är optimal för att hantera regn, liksom snöbelastningar uppifrån. 

Träd som är särskilt känsliga för snöbelastning i grenändarna såsom tall, utvecklar en tydlig strömlinjeform när grenarna blir tunga. En snabb titt på ett "strömlinjeformat" träd belastat av snö kan ge ledtrådar om behovet av framtida beskärningsarbete. De delar av trädet som behöver reduceras är naturligtvis de som sticker ut utanför den föreskrivna "strömlinjeformen". De blir särskilt känsliga för brott till följd av både snö och vind eftersom de inte ingår i den naturligt skyddande form trädet får till följd av belastningen. 

Här är två exempel på Skogstall där en är mer utsatt än den andra för snö och vind.

IMG_5686.jpeg
IMG_5683.jpeg
Läs mer
Arborist Jacob Smart Arborist Jacob Smart

Ek makeover

En villaägare i Huddinge ringde för att få hjälp med sin ek som vuxit sig alltför stor. Den skymde solen i stora delar av trädgården och grenarna sträckte ut sig…

En villaägare i Huddinge ringde för att få hjälp med sin ek som vuxit sig alltför stor. Den skymde solen i stora delar av trädgården och grenarna sträckte ut sig över parkeringsplatserna med skräp och smutsiga bilar till följd. Han trodde att trädet kanske måste fällas för att lösa problemen, men efter besiktning och rådgivning kom vi överens om att reducera ekens krona istället. Trädet blev drygt en meter mindre hela vägen runt, samtidigt som vi gav det en symmetriskt, balanserad form. Så numera kan vår villaägare både sola och hålla bilen ren - och samtidigt fortsätta njuta av sin fina gamla ek, i nytt vackert skick :)

Beskära ek träd.png
Läs mer
Arborist Jacob Smart Arborist Jacob Smart

Exotiskt i svenska trädgårdar

Manchurisk valnöt (Juglans mandshurica) är ett uttrycksfullt och tåligt träd vars naturliga intervall sträcker sig över Korea, Kina och delar av östra Ryssland. Det kan överleva i mycket kalla temperaturer…

Något som förgyller vardagen när vi är ute och jobbar i våra kunders trädgårdar är alla trädarter vi träffar på från alla möjliga delar av världen. Manchurisk valnöt (Juglans mandshurica) är ett uttrycksfullt och tåligt träd vars naturliga intervall sträcker sig över Korea, Kina och delar av östra Ryssland. Det kan överleva i mycket kalla temperaturer och klarar sig även bra i Stockholm! Trädet producerar "sammansatta blad" likt askträdets, fast mycket längre. Ett exotiskt bidrag till en svensk trädgård - som också går att hitta hos svenska trädgårdshandlare.

Har du något exotiskt i din trädgård?

Läs mer
Arborist Jacob Smart Arborist Jacob Smart

Äppelträd makeover

I våras besökte vi en familj som ville få sina fem äppelträd beskurna till en mer hanterlig storlek. Dels ville de ha lägre träd med lättare tillgång till frukten, dels ville de själva kunna sköta det löpande underhållet framöver…

I våras besökte vi en familj som ville få sina fem äppelträd beskurna till en mer hanterlig storlek. Dels ville de ha lägre träd med lättare tillgång till frukten, dels ville de själva kunna sköta det löpande underhållet framöver.

Då denna typ av beskärning är omfattande och vissa vanliga trädsjukdomar lättast kan få fäste under blöta förhållanden, rekommenderade vi kunden att vänta till den torrare sommarperioden. Dessutom skjuter äppelträd färre vattenskott om beskärningen görs när hela trädets lövverk slagit ut. Vattenskott är en negativ reaktion på kraftig beskärning. De bär sällan frukt och kan förstöra trädets form.

Vi ser hellre friska träd och glada kunder än att skynda på. Nu är det sommar och familjen har fått sina äppelträd beskurna.

SST FB Före och Efter.png
Läs mer

Granbarkborren

En tomtägare bosatt i sydöstra Stockholm ringde mig efter en storm och frågade om jag kunde fälla en stor död gran. Den hade fallit över tomtgränsen och hamnat över ett annat träd invid en gäststuga. Sektionsbeskärning var säkraste metoden att ta bort trädet för att minska risken att skada det lilla huset bara några meter från det hängande trädet…

Granbarkborren är ett välkänt träskadedjur som ofta angriper och i värsta fall dödar granar i hela Europa. Svärmningar av granbarkborrar har blivit allt vanligare i Stockholmsområdet och skärgården där ett stort antal träd har påverkats de senaste åren.

En tomtägare bosatt i sydöstra Stockholm ringde mig efter en storm och frågade om jag kunde fälla en stor död gran. Den hade fallit över tomtgränsen och hamnat över ett annat träd invid en gäststuga. Sektionsbeskärning var säkraste metoden att ta bort trädet för att minska risken att skada det lilla huset bara några meter från det hängande trädet. 

När jobbet var klart och trädet låg uppsågat på marken var det uppenbart att det var ett angrepp av granbarkborren som skadat trädet. I det här fallet hade trädet dött redan för några år sedan, men stått kvar tills det blåst omkull av stormen. Hålen i trädets stam avslöjade att det var granbarkborren som låg bakom skadan. Där hade insekterna svärmat ut efter angreppet. När jag senare sågade i stammen upptäckte jag dessutom blå fläckar under träytan, orsakade av en svampart som sprids i samband med just granbarkborren. 

Angrepp av granbarkborre leder inte alltid till att trädet dör, även om chansen att trädet ska överleva inte är särskilt stor. De flesta träd dör några månader efter att de första symptomen börjat visa sig. Det är svärmens intensiteten som avgör hur många träd i ett område som dör, men det finns mycket man kan göra för att skydda träden. Genom att ta bort angripna och döda träd kan man bryta insektens livscykel och därmed även smittspridningen. 

Läs mer
Arborist Jacob Smart Arborist Jacob Smart

Fjällig Tofsskivling

Den här björkens allmänna vitalitet såg relativt bra ut vid besiktningen. Den hade överlevt sommartorkan som drabbade många av Stockholms björkar 2018. Men det fanns två orsaker till oro: Inonotus Obliquus och Pholiota Squarrosa. Den sistnämnda är en trädparasit som jag sällan ser i Stockholmsregionen…

Den här björkens allmänna vitalitet såg relativt bra ut vid besiktningen. Den hade överlevt sommartorkan som drabbade många av Stockholms björkar 2018. Men det fanns två orsaker till oro: Inonotus Obliquus och Pholiota Squarrosa. Den sistnämnda är en trädparasit som jag sällan ser i Stockholmsregionen.

Parasiten fjällig tofsskivling (Pholiota Squarrosa) är en svamp som oftare angriper asken. Den kan emellertid leva på en mängd trädarter. Förruttnelsen sker i stammens innersta kärna: i det som kallas för i kärnveden. Det är framförallt de stabila rötterna och stambasen som drabbas. Svampen skapar vitröta där lignin och hemicellulosa försämras. Unga träd motstår smittan medan mognare träd och veteranträd angrips av infektionen, ofta i samband med andra patogener.

Att hitta fjällig tofsskivling på ek eller ask brukar i sig inte vara anledning nog att fälla ett träd. Däremot bör ett sådant träd övervakas och tillståndet undersökas noggrant. Eftersom detta råkade vara en björk var förutsättningarna emellertid sämre för att trädet skulle överleva angreppet. Björkträ har nämligen svårt att stå emot spridningen. Dessutom fann jag en sprängticka, en annan rätt så aggressiv parasit, lite högre upp på stammen. Så sorgligt nog för de som bor här och ville att trädet skulle få stå kvar, var min rekommendation att trädet bör fällas. 

I detta fall skulle den fjällande tofsskivlingen kunna förväxlas med honungssvamp och liknande arter eftersom formen är atypisk. Här krävs en ordentlig undersökning av stjälken och hur den är markerad för korrekt diagnostisering.

Läs mer

 Utvalda inlägg


Taggmoln