Större märgborren i Nynäshamn

Det har varit mycket publicitet kring de senaste angreppen av granbarkborre (Ips typographus) i hela Sverige. Som resultat känner många nu själva igen symtomen av den här skalbaggen utan att behöva hjälp av en expert. Många kan också ha lagt märke till att andra trädslag ibland uppvisar liknande symptom. Orsaken är att andra typer av skalbaggar har en liknande livscykel och har specialiserat sig på att kolonisera träd på ungefär samma sätt. Ett exempel är Större märgborren (Tomicus piniperda).

Större märgborren lever i områden med tempererat klimat och är vanligt förekommande i norra Europa. Deras ägg läggs i ett antal olika trädslag, av vilka tall är den vanligaste. Det är nästan uteslutande döda eller döende träd som angrips och omkullfallna träd är särskilt populära. Eftersom levande träd sällan påverkas är denna skadegörare mycket mer av ett bekymmer för skognäringen som vill skydda virkesupplag än det är för arborister. Virkesupplag angrips tidigt på våren och de nykläckta skalbaggarna lämnar virket i början av juli.

Detta exemplar hittade jag medan jag var ute och fällde träd söder om Stockholms. Observera den blå / grå färgen på trädets  ved (en följd av en parasitär svamp som överförs av skalbaggen), samt spår som inte skiljer sig särskilt mycket från de som lämnas av Granbarkborren.

Föregående
Föregående

Tujahäck i Trångsund

Nästa
Nästa

Beskärning av träd som är känsliga för snöbelastning